Een feest voor de hele buurt? Zo pak je dat aan!

We brengen allemaal aardig wat tijd in ons huis door, en misschien breng je zelfs de zomervakantie thuis door. Dan is het wel zo leuk om een goede band te hebben met de mensen met wie je in de wijk woont, of om ze in ieder geval eens te leren kennen. Een goede onderlinge sfeer zorgt voor een beter contact, en voorkomt veel ergernissen en problemen. De beste manier om iedereen snel te leren kennen, is door een buurtfeest te organiseren.

Wie zijn toch die mensen?

Of je nu al lang in je huis woont of pas kort, de kans is groot dat je lang niet alle mensen in je wijk of zelfs je straat kent. Je hebt ze misschien wel eens gezien, gegroet zelfs, maar hoe ze heten, wat ze doen en al dat soort andere informatie, geen idee. Misschien zijn er wel mensen bij waar je je aan ergert. Omdat ze hun muziek altijd zo hard zetten, altijd precies voor je neus het laatste parkeerplekje ‘inpikken’ of omdat ze ’s avonds laat nog zo hard praten in de tuin. 

Maar misschien zitten er ook wel mensen bij naar wie je hartstikke benieuwd bent. Die je altijd zo vriendelijk gedag zeggen op straat, kinderen hebben in dezelfde leeftijd of omdat ze altijd zo aardig zijn als ze (alweer!) een pakketje voor je hebben aangenomen.

Met al die mensen zou je misschien best eens een praatje willen maken, ze leren kennen, weten wie ze zijn. Maar zomaar even op straat een goed gesprek aanknopen, dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Door een gezellig feest te organiseren, breng je wat langere tijd met elkaar door en in het makkelijker om in gesprek te raken.

Hoe pak je het aan?

Een buurtfeest organiseren is veel werk, dus zorg dat je er niet alleen voor staat. Prik een datum en communiceer deze zo snel mogelijk met de hele buurt. Er zullen altijd mensen zijn die op de bepaalde datum niet kunnen, maar door lang genoeg van tevoren een datum te prikken maak je die groep zo klein mogelijk.

Wil je het goed aanpakken, met hapjes, drankjes en vermaak, dan is het goed om aan alle buren een kleine bijdrage te vragen. Dat kan financieel zijn, maar je kunt er ook voor kiezen iedereen iets mee te laten nemen, bijvoorbeeld eten en drinken. Wellicht kun je een sponsor vinden voor een leuke loterij. Met de opbrengst van de lootjes kun je dan een deel van de inkopen doen. Bang voor een burenrel als die ene buurman wel érg gretig het buffet plundert, zodat er voor anderen niets overblijft? Zorg dan voor consumptiebonnen, dat voorkomt toestanden.

Bovenal is het de bedoeling om in een ongedwongen sfeer met elkaar in gesprek te gaan. Elkaar beter te leren kennen, en zo meer begrip voor elkaar te krijgen. Mocht er dan eens iets zijn, dan klop je net wat makkelijker bij elkaar aan, en houd je het een stuk gezelliger.