Dit is hoe je champagne perfect serveert

Champagne serveren

Champagne is een feestelijk drankje. Zodra de bubbels tevoorschijn komen, is het gelijk een feest. Ook in een cocktail is het erg lekker. Als je champagne uitdeelt, is het belangrijk dat je de champagne goed serveert. Wat is de juiste manier om champagne te serveren zonder dat bijvoorbeeld het glas helemaal overstroomt? Wij leggen het je uit.

Champagne serveren 

Champagne serveren klinkt makkelijk en het ziet er misschien ook erg makkelijk uit. Toch lukt het niet iedereen meteen om dit op een goede manier te doen. Soms is de champagne namelijk niet koud genoeg of stromen alle bubbels direct over het glas bij het inschenken. Gelukkig zijn er een aantal goede tips die je helpen als je champagne serveert. 

Zet de champagne koud 

Voordat je de champagne serveert, moet de champagne koud zijn. Zet hierom de champagne ruim van tevoren koud voordat je het serveert. Maar zorg er ook voor dat de champagne weer niet te koud is. De ideale temperatuur is tussen de acht en tien graden. Kijk goed hoeveel tijd je hebt voor je de fles opent. Heb je meer dan vier uur? Leg de champagnefles dan in de koelkast. Als je maar een half uurtje hebt, leg je de fles in een champagnekoeler met koud water en ijs. 

Open de champagnefles op juiste wijze 

Een champagnefles openen kan soms gevaarlijk zijn. De druk op de kurk is namelijk ontzettend hoog. Houd daarom nadat je het ijzeren kapje hebt verwijderd altijd je duim op de kurk. De meeste mensen houden de fles stevig vast bij het openen en draaien de kurk eraf. Ben je een ervaren opener? Houd dan juist de kurk stevig vast en draai de fles. Dit geeft een betere hefboomwerking. 

Houd tijdens het openen de champagnefles schuin. De druk in de fles gaat hierdoor makkelijker weg, omdat het oppervlak bij de nek van de fles vergroot wordt. Hiermee voorkom je dat de champagne uit de fles spuit. 

Zorg bij het serveren voor het juiste champagneglas 

Sommige mensen drinken champagne uit champagnecoupe glazen. Deze zien er prachtig uit, maar toch zijn deze beter geschikt voor dessert. Champagne drink je het beste uit tulpvorming champagneglas. Ook is het erg belangrijk dat de champagneglazen schoon zijn. Dat het glas vies is zorgt ervoor dat de kooldioxide in het glas overmatig reageert. De champagne schuimt hierdoor sneller en wordt sneller vlak. 

Als je niet wilt dat de champagne veel schuimt bij het inschenken, schenk de champagne dan onder de hoek in het glas. Je voorkomt hierdoor het verlies van kooldioxide. 

Champagne serveren is dus een kunst. Maar wanneer je het eenmaal onder de knie hebt, serveer je de lekkerste bubbels.